Hamilelik Sürecinde Kadının Psikolojik Durumu

12:54 No Comments

Hamilelik sürecinde sadece kadın değil erkek de farklı duyguları ortaya çıkaran bir süreçtir. Elbette her kadın hamilelik sürecini aynı yaşamaz. Kimi kadın çok rahat geçirirken, bazı kadınlar için bu süreç zorlu olmaktadır.
Kadınlar hamilelik sürecinde daha hassas bir yapıya bürünürler. Bu süreçte eşinden ve çevresinden ilgi ve alaka bekler. Eşinin bu süreci kendisiyle eşit yaşaması beklentisi içindedir.

Hamile bir anne adayının genel bakışı, hamileliğin çok mutlu bir süreç olduğudur. Bu durum sadece pozitif bir yönüdür. Diğer bir yönden ise anne adayı için korku ve kaygılarının başladığı yoğun olarak hissedildiği bir süreçtir. Bu süreç Hamilelik Depresyonu denilen bir sorunun açığa çıkmasına neden olur. Hamilelik depresyonu yapılan inceleme ve araştırmalarda sıkça karşılaşılan bir durum olduğudur.

Hamile Kadınların Kaygıları.

  • Doğum sonrası, annenin bebek bakımıyla baş edememek ve buna bağlı yetersiz hissetme duygu.
  • Doğum sonra vücut formunun eski yapısına dönüp dönmeyeceği.
  • İlk üç ay içinde bebeği hissedememe ve buna bağlı suçluluk duygusu hissetmesi.( Anne adayları ilk 3 ay boyunca bebeklerini hissedemezler.)
  • Son 3 aylık periyoda artık kadının kendine yönelik kaygıları artar, çünkü doğum yaklaşmıştır. Artık kendini anne olarak görmeye ve hissetmeye başlamıştır. Göğüsleri emzirmeye hazırlıkla, sütle dolar, böylece, besleme misyonu da açığa çıkar. O güne kadar yaşamının misyonunun değiştiğini hamile kadın daha net bir şekilde algılamaya başlar. Bu durum, cinsel kimliği ile ilgili farklılaşmalar olduğu duygusunu oluşturur ve kaygılarını arttırır. Kendisinin kadın olarak çekici olmadığı duygusu yaşar. Anne-baba rolü ile kadın-erkek rolünün doğallaşması konusunda uzun sürecek sıkıntılı bir sürece girilir.


0 yorum:

Yorum Gönder