Lastikler çorap giydi Kar Çorabı

17:06

Türkiye’de bir süredir etkili olan kar yağışı nedeniyle araçlarını mevsim koşullarına adapte etmek isteyen sürücüler, kışa özel lastik ve zincirlere olduğu kadar “kar çorabı”na da ilgi gösteriyor.
Marmara, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkisini sürdüren kar yağışı, birçok noktada ulaşımın aksamasına yol açıyor.
Sürücülere, yollarda biriken kar ve soğukla oluşan buzlanma yüzünden kış aylarında kar lastiği, günün şartlarına göre de zincir takmaları öneriliyor.
Zincirin çifti, lastik boyutlarına göre 65-75 liradan, kar lastikleri ise daha yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. İmkanı olanlar ve zincir takıp çıkarma zahmetine girmek istemeyen sürücüler, araçlarına kar lastiği taktırıyor.
Ülkede son 1-2 yıldır zincire rakip olan “kar çorabı” kullanımı da giderek artıyor. Takıp çıkarması çok kolay olan kar çorabı, özellikle bu hafta etkisini hissettiren yağışın ardından yoğun talep görüyor.
Balıkesir’de bu alanda faaliyet gösteren bir iş yerinin sahibi Muharrem Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “kar çorabı”nın çiftini 100 liradan sattıklarını söyledi.
Bir araca zincir takma işleminin 30 dakika kadar sürebildiğini belirten Kocaman, şöyle konuştu:
“Kar çorapları birkaç dakika içinde lastiğe geçirilebiliyor. Özellikle kadınlar ve taksiciler için çok kullanışlı. İtalya’dan ithal edilen bu ürün, karda ve buzda lastiğin kaymasını önlüyor, adeta yere yapışıyor. Kar tutmuyor, seyir sırasında ses yapmıyor. Zincir gibi ön takımlara ve fren sistemine zarar vermiyor. Taksiciler, ara sokaklara girip çıktığı için bunları daha kullanışlı buluyor.”
Kocaman, Balıkesir’de 10 Aralık’tan itibaren etkili olan yağış dolayısıyla kar çorabı satışlarında adeta patlama yaşandığını anlattı.
Gece yarısı bile dükkanını açtırıp kar çorabı satın alanlar olduğunu dile getiren Kocaman, “Stoklarımız tükendi, yeni sipariş verdik. Bu çoraplardan daha çok satarız” dedi.
Aracında kar çorabı kullanan taksici Erhan Balkıs ise iki zinciri lastiklere 30 dakikada takabildiğini bildirdi. Bu çorapların çok kullanışlı olduğunu vurgulayan Balkıs, “Lastikli olduğu için hemen takılabiliyor. Yolcularım da ben de rahat ettik. Hem karda, buzda aracımı kullanıp işimi yapıyor