SAKIZLI MUHALLEBİLİ, VİŞNELİ GÜLLAÇ

00:17 No Comments


    15. yy ortalarında, Osmanlı’ya şekerin girmesiyle birlikte tatlı kültürü de gelişmeye başladı. Halk, Mısır nişastasından yufkalar açılıp saklıyordu. Ve bu kuruyan yufkaları sütle ve şekerle ıslatıp yemeye başladı. Zamanla bu süte, gül suyu da eklendi ve “Güllü aş” ismi verilen tatlı ortaya çıktı.





28 cm kelepçeli kalıp için:
½ paket güllaç
½ litre süt
½ su bardağı şeker
½ çay bardağı gül suyu
2 avuç vişne
1 avuç file fındık

muhallebi:
1 litre süt

1 su bardagı + 2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
2-3 küçük parça damla sakızı (ya da bakkallarda satılan küçük paketlerden 1 tane)



    Muhallebi için, sütü, unu ve toz şekeri pişirme tenceresine alın. Topaklanma olmaması için sürekli karıştırararak orta ateşte pişirmeye başlayın. Süt kaynama noktasına gelince sakızları ekleyerek koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak, yaklaşık 5 dakika pişirmeye devam edin. Daha pürüzsüz bir kıvam için, ateşten alın ve el mikserinden geçirin.
    Sütü, gül suyunu ve şekeri karıştırın ve bir taşım kaynatın.
    Kalıba katkat güllaçları yerleştirin ve kepçeyle sıcak sütten dökerek ıslatın. Bu işlemi 6-8 kat güllaçla tekrarlayın. Muhallebiyi dökün ve eşit olacak şekilde bir spatula yardımıyla yayın.  Vişneleri ve file fındığın yarısını da muhallebinin üzerine eşit şekilde dağıtın. Tekrar 6 kat güllaç ve sıcak sütle, tabanda uyguladığınız işlemi uygulayın.  Katmanları ekledikçe, elinizle hafifçe bastırarak fazla süt koymadığınızdan emin olun. Buzdolabında soğumaya bırakın. Gül ve vişnelerle süsleyerek servis edin.



0 yorum:

Yorum Gönder