Yeni Yıla Girmek İçin En İyi Yerler

11:04

Gecenin bir yarısında çocuklar uyur, hani çocukla gezecektik diyorsanız, benim asıl demek istediğim yılbaşında bu saydığım şehirlerden, meydanlardan uzak durmanız. Hadi orada bulunmayı seçtiniz, o zaman da o bölgelerdeki otellerde kalmayınız, çocuklar havai fişek sesinden korkup uyanmasın. Henüz çoluk çocuğu olmayan takipçilerim de vakit varken gitsinler, doya doya eğlensinler.

Ailelerin yılbaşında uzak durması (!) gereken yerleri sayıyorum:

Hogmanay, Edinburgh
80 bin kişi aynı anda bir meydanda ve hep bir ağızdan aynı şarkıyı söylüyor. Dünyanın en büyük korosu olarak tarihe geçiyor. Ardından parti ve havai fişek gösterileri başlıyormuş.

Sydney Harbour Bridge
Dünya'nın en muhteşem havai fişek şovunu, ceket, bere, eldiven olmadan izlemenin keyfi bir başka olur. Dileyen bot kiralayıp köprü altında şampanya patlatarak yeni yıla girebilirmiş.

Goa, Hindistan
Kumsal partileriyle, palmiye ağaçlarıyla ünlü Goa'da yıldızların altında dans ederek yeni yıla girmeyi kim istemez? Hem de sıcacık bir yılbaşı.

Berlin
Gün boyu pancake (krep) yedikten sonra parti yapmak isteyenler Berlin'e. Yılın son günü kreplerin havada uçuştuğu pancake yarışı düzenlenirmiş. Akşamında da Brandenburg Gate'te Berlin'in en büyük partisi yapılır, biralar su olur akarmış.

Toronto
Kanada'nın en büyük halka açık partisi Nathan Phillips Square'de düzenlenirmiş. Canlı müzik, birbirinden ilginç şovlar, havai fişek gösterileri izlemek için en ideal yer ise meydandaki 360 derece manzarasıyla CNTower. Tabii aylar öncesinden rezervasyon gerekiyor.

Copacabana Beach, Rio de Janeiro
31 Aralık'ta yaz ortasını yaşayan başka bir yer ve o gece sahilde 2 milyondan fazla insan denizden atılan havai fişekleri izliyor, samba yapıyor. Brezilya'da yeni yıla girerken herkesten beyaz giyinmesi bekleniyor. Uğur getirirmiş.



Koh Pha Nagan, Tayland
Tayland'ın tüm adalarında, sene boyunca partiler olurmuş ve bunların atası (ya da anası) Koh Pha Nagan'daki dünyaca ünlü full-moon partisi. Günbatımında başlayan parti ertesi gün batımına dek sürermiş. Önerilense, geceyarısında partiye katılmak ve gün doğarken Sunset Beach'te yüzmek. Harika bir fikir.

Miami
Dünya'nın en coşkulu partilerinin bulunduğu Miami'de gün içinde ailecek yapılacak aktiviteler öne çıkıyor. Children's Museum'daki Noon Year's Eve şölenine katılmak gibi. Ardından Bayfront Park'ta konserler, geceyarısı ise South Beach'te havai fişek şovunu izlemek tavsiye ediliyor. Aralık ayında 25 derece olan Miami'de çocuklular evinde, çocuksuzlar otellerin rooftop-larında partiye devam edebilir.

Londra yok mu? Var elbette, olmaz mı? Yeniyılı karşılamak için, Alaz doğmadan önce bir kez gittik; ama kalabalıktan, rüzgardan ve Thames Nehri'nin kıvrımlarından London Eye'dan atılan havai fişeklerden çok sis bulutuyla kaplı bir gökyüzü gördük. Tavsiye etmem, tabii sabahtan gidip Southbank'te çadır kurmayacaksanız ya da London Eye veya civardaki otellerde bulunmayacaksanız.

Üniversite yıllarımda, İstanbul'da Taksim Meydanı'nda buluşurduk arkadaşlarımızla yeni yılı karşılamak için. Athena, Sertap Erener veya Duman sahnede olur, biz dans ederdik. Tabii o zamanlar sokaklarda kızlı-erkekli bira elde gezdiğinden bayanlara şimdiki gibi kötü hareketler yapılmazdı. Hey gidi günler hey!

Henüz Türkiye'de yaşarken yıllar önce Kaş'ta yılbaşı geçirmiştik. Akşam yemeği ardından herkes gibi sokaklardaydık biz de. Tabii gündüzünde atraksiyon olsun diye Patara'da denize bile girdik yeni yılda denize girersek tüm sene denizde oluruz diye.

2010'a Havana'da girdik. Hep alıştığımız soğuk bir yılbaşı gecesi yerine sıcacık bir iklimde, sokaklarda canlı müzikle salsa dansı yapmak oldukça eğlenceliydi. İlginizi çektiyse ve detayları okumak isterseniz burada.

2013'e de Kanarya Adaları'nda bir otelde girdik. Havai fişekler gece yarısı bir bir patladığında Alaz yatağında uykuda, biz de otel odasının balkonundaydık diğer birçok aile gibi. Açıkçası yılbaşı tatilinde evdeki kara kışı geride bırakıp uzaklara, ılık iklimi olan yerlere gitmek benim çok hoşuma gitti. Gerçi bu sene İstanbul'dayız mecburen; ama belki seneye çoluk çocuk bir plaj partisinde olabiliriz :)