Konut alırken nelere dikkat etmeliyiz?

14:50 No Comments

Ev sahibi olmak hemen hepimizin hedeflerinden biridir. İster ikinci el, ister proje aşamasında konut alın, mutlaka ki değerlendirmeniz gereken bir çok konu ve dikkatli olmanız gereken bazı unsurlar var. İşte konut alımı sırasında önceden düşünmeniz ve araştırmanız gereken bazı öğeleri sizler için derledik.

Konut seçiminde ilk düşüneceğiniz konu alacağınız konutun amaca uygunluğu. Yatırım amaçlı mı, yoksa yaşamak için mi konut alıyorsunuz. Eğer yatırım amaçlı alıyorsanız mutlaka ki az maliyetle yüksek getiri almak sizin için en önemli konu. Eğer amacınız satın aldığınız konutta yaşamak ise konutun bulunduğu çevre ve kalitesi, çocuğunuz varsa okula mesafesi, arabanız varsa otoparkının olup olmaması gibi bir çok farklı etken seçiminize yön verecektir. Tabi bir de işin hukuki yönleri var.

Hukuki Değerlendirme
Konutun tapusu tek kişi üzerine mi yoksa ortaklı mı? Kullanım hakkı ve irtifa durumu nedir?  Kat İrtifakı bir arsa üzerinde yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkıdır. Dolayısıyla kat mülkiyetinden söz ederken, tamamlanmış bir yapının daire, büro, dükkan, depo, kat gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan özel bir mülkiyet hakkından bahsediyoruz.

Satın alacağınız veya aldığınız bağımsız bölümün tapusunda sizin hisseniz arsa hissesi olarak gözüküyorsa, kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis edilmesini engelleyen bir neden olabilir. Bu nedenle, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre cins değişikliği yapılmamış demektir. Ayrıca bu konut iskansız da olabilir. Bu konuyu mutlaka önceden araştırmanız gerekir. Ayrıca unutmamanız gerekir ki, konutunuzu kredi ile almayı planlıyorsanız, konut Kredisi sadece kat irtifakı / kat mülkiyeti alınmış konutlara verilmektedir.

Araştırmanız gereken bir diğer konu da tapu kaydında konut üzerinde herhangi bir kısıtlılık hali bulunup bulunmadığı.  Tapu dairesinden öğrenebileceğiniz bu bilgiyle almayı düşündüğünüz konut üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlılık halleri varsa satın alma durumunda çeşitli problemlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. 

Ayrıca düşünmeniz gereken bir diğer konu da, varsa, konut içinde ikamet etmekte olan kiracılarla ilgilidir. Konutu satın almadan önce mutlaka kira sözleşmesini okumanızı öneririz.

Konum
Alacağınız konutun öncelikle tercihimiz olan bölge ve sosyal çevreye uygunluğu çok önemlidir. Elimizde olan paranın tutarına göre bazı durumlarda çeşitli feragatlerde bulunmamız gerekebilir. Merkeze yakın olmak çoğu zaman fiyatları yukarı yönde etkilerken daha düşük veya eski standartlarda evlerle yetinmemize neden olabilir. Merkezden uzaklaştıkça genelde fiyatın düşmesinin yanında çeşitli artılara ulaşmak da mümkün. Tabi bulunduğumuz şehre göre bu beraberinde trafik gibi sorunları beraberinde getirebilir. Gene de şu noktaları dikkate almakta fayda var:

- Konutun işyerimize, okulumuza, merkezlere uzaklığı ve ulaşım durumu
- Konutun çevresinde kamusal alanlar ile binaya ait alanlar birbirinden ayrılmış mu
- Sağlık hizmetlerine kolay erişilebiliyor mu?
- Posta ve kargo gibi ulaştırma hizmetlerine kolayca erişilebiliyor mu?
- Yakın çevrenizde yeşil alan var mı?
- Konutun manzarası var ise ileride kapanma olasılığı var mı?
- Etrafınızda Çarşı, alışveriş merkezi en azından ufak tefek gündelik ihtiyaçlarınızı karşılayacak market gibi yerler var mı?
- Acil durumlarda ambulans, iftaiye gibi hizmetler konutunuza kolayca erişebilir mi?
- Konutunuzun bulunduğu çevre güvenli bir çevre midir? Bölgedeki suç oranları nedir?
- Konut dışındaki ses düzeyi nedir? Özellikle evinizde çocuk veya hasta varsa bu düzeyin yüksekliği sizi çokça etkileyebilir.
- Bina çevresinde insan sağlığını etkileyebilecek yüksek gerilim hattı, gürültü var mı? Atık suları nasıl uzaklaştırılıyor? Endüstriyel üretim tesisi gibi çevreyi kirleten kaynaklar var mı? 
- Deprem, sel gibi doğal afetlere açık bir bölge mi, ne gibi önlemler alınımış?

Ekonomi
Bunların dışında konutu alacağınız bölgede genel bir fiyat araştırması yapmanızı ve almayı planladığınız evi semtteki diğer evlerle kıyaslamanızı öneririz. Konutun satış fiyatı yanında kiralama fiyatlarının da sizin için uygun düzeyde olup olmadığını araştırmakta fayda var.
Alacağınız konutun banka kredisine uygunluğu da bir diğer önemli konu. Alırken kredi kullanmayı düşünmüyorsanız bile ileride satmak istediğinizde karşınıza çıkacak alıcıların büyük bir kısmı krediye uygun ev arıyor olacaklardır.

Konutun geçmiş yıllara ait elektrik, su, çevre vergisi, emlak vergisi gibi borçlarının olup olmaması önemli bir konu. Ayrıca geçmiş yıllara ait ödenen ısınma bedellerini öğrenmekte büyük fayda var. Hem bütçenizi planlamanız, hem de binada yeterli yalıtım olup olmadığını öğrenmeniz için bu bilgileri varsa komşularınızın geçmiş faturalarına bakarak araştırabilirsiniz.

Alacağınız konutun tadilat ihtiyacı da diğer bir bütçe kalemi. Keyfi yenilemelerin dışında tadilat, bakım ve onarım gerektiren bölüm ve cihazlar varsa bunlar evin satış bedelinin üstüne eklenerek evin sizin için toplam maliyetini oluştururlar. Özellikle kirli/temiz su ve elektrik tesisatlarının eski olması sizin için ekstra maliyet çıkarabilir ve denetlenmesinde fayda vardır. 

Binanın tadilat ihtiyaçları ve bunlara dair planlamalar göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu. Yenilenen ve taksitlere bölünmüş olan asansör, boya, çatı, yalıtım gibi giderler siz evi satın aldıktan sonra size mi, yoksa eski ev sahibine mi aittir? Bu tarz binaya ait büyük değişimler gerekiyorsa ödediğiniz ev taksidi yanında bir de bu tarz maliyetleri göz önüne almanız gerekebilir. Ayrıca binanın yönetim ve aidat sistemi, katılım gibi konularda önceden araştırmanız gereken diğer unsurlar.

Binaya Ait Özellikler
Konutla ilgili ilk bakmanız gereken özelliklerden biri bugünkü ihtiyaçlarınız yanında gelecekteki ihtiyaçlarınızı da karşılayıp karşılamadığı. Örneğin aileye katılacak yeni bireyler, uzun süreli misafirler, büyüyen çocukların artan alan ihtiyaçları gibi ileriye dönük ihtiyaçlarınız için modifiye edebileceğiniz bir konut aramak uzun vadede sizi çok rahatlatacaktır. Eğer varsa özellikle engelliler ve yaşlılar için de gözlemde bulunmanız gereklidir. Örneğin koridorların tekerlekli sandalye için uygun genişlikte olması, merdiven ve sahanlıkların dönüşe uygun olması gibi. 

Aynı zamanda bina girişlerinde olması gereken rampalar, modifiye edilebilecek olan wc ve banyolar gibi özellikler sandığınızdan çok daha önemli olabilir. Ayrıca acil durumlarda sedye taşınmabilmesi için uygun genişlikte koridor ve asansörlere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Bebek arabaları için de durum aynı şekilde söz konusudur.

Binanın dış girişi de seçiminizi etkileyebilecek etkenlerden biridir. Girişte rüzgar, kar, yağmur gibi dış etkenlerden korunmanız için rüzgarlık veya saçak bulunması; gece yarısı güvenli bir şekilde girebileceğiniz gibi aydınlatılıyor olması, yabancıların girişini caydıracak düzeneklerin bulunması bina adına artı puan sağlar. Binada olabilecek çöp bacası, sığınak gibi ekstralar da hayatınızı kolaylaştımak için size çok faydalı olacaktır.

Taşıyıcı sistem ve deprem dayanımı:  Bina ve zemin etüdü yapılmış binalara yerleşmek her zaman için çok avantajlıdır. Eğer binanın onaylı bir taşıyıcı sistem projesi de varsa içiniz rahat olarak yerleşebilirsiniz. Fakat çoğu eski yapı yeni deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilmemiştir. Böyle bir durumda bir uzmandan faydalanarak binanın taşıyıcı sisteminde önceden onarım yapılıp yapılmadığının kontrolü, binada bulunan çıkmalar, sonradan müdahele ile açılan boşluklar, kaldırılan duvarlar, bodrum katı olup olmaması, hazır beton kullanımı, suya karşı alınan önlemler, çevredeki diğer binaların durumu ve etkisi kontrolleri yaptırmanızı öneririz. Tabi elinizde binanın yapımı sırasında çekilmiş fotoğraf varsa özellikle temellerde su yalıtımı olup olmadığı konusunda kesin kanıtlarınız olabilir. Bu gibi kesin kanıtların dışında bir uzmana danışmakta her zaman fayda vardır.

Mutfak ve Banyolar: Mutfak ve banyolar için en önemli unsur tesisatların iyi bir şekilde çalışması ve kullanım alanının yeterliliğidir. Çamaşır, bulaşık vb makinalarınız için tesisat bağlantıları, sıcak su tesisatının olup olmaması, havalandırma ve ışık kontrolü, donatılarda (lavabo, küvet vb) çatlama, kırılma ve su sızdırma gibi unsurlar dikkat edilmesi gereken diğer konulardır.

Duvarlar, Tavanlar, Döşemeler:  Duvarlarda siyah leke, küf gibi sorunlar varsa gerekli ısı ve su yalıtımı yapılmamıştır. Özellikle sıcak ve kuru mevsimlerde yeni yapılmış boya badana söz konusuysa konuyu ayrıntılı olarak araştırmanızı öneririz. Duvar, tavan ve döşemelerde çatlama, dökülme, kabarma, küflenme, solma vb problemler, balkon ve teraslarda suyun rahatça uzaklaşabilmesi , döşemelerin kolay temizlenebilir olması ve farklı döşeme birleşimlerinde uygun çözümlerin uygulanmış olması dikkat etmeniz gereken diğer konular. Ayrıca süpürgeliklerin döşeme ve duvarla birleşim yerleri de dikkat edilmesi gereken diğer bir konu.

Kapılar ve Pencereler: Aksamı tam ve düzgün çalışan kapı ve pencereler, özellikle ısı ve ses yalıtımı da yapılmışsa ihtiyacımızı karşılayabilir. Fakat eşya giriş çıkışları için genişlikleri, eşik ve denizliklerde bozulmalar, kırılma, ayrılma gibi problemler gene de dikkat etmemiz gereken noktalar. Ayrıca pencerelerin dışarıdan kolay temizlenebilir olması önemli.

Çatılar ve Bodrum Katları: Çatı ve bodrum katlarının performanslarını takip etmek için özellikle yağmurlu günleri seçmelisiniz. Bunun dışında gerekli yalıtımların yapılıp yapılmadığı, varsa ısıtma sistemlerinin uygunluğu ve havalandırması gibi konularda uzman yardımı almak isteyebilirsiniz.

Elektrik, Telefon ve Aydınlatma Sistemi: Öncelikle elektrik sisteminin sahip olduğunuz cihazların yükünü kaldırabilecek seviyede olup olmadığının ve topraklama sisteminin kontrolünü yapmak gerekiyor.  Ayrıca mekanlardaki priz, anahtar ve aydınlatma elemanlarının çalışıp çalışmadığı, sayıca yeterliliği, uygun konumlandırılması ve ayrı sigortalardan çalışıp çalışmadığının kontrolü yapılmalı. Kablo TV, anten, Digitürk gibi bina içinde ortak kullanıma uygun sistemler olup olmaması, telefon hatlarının çekilmiş olması ayrıca varsa kapı zili, duafon ve videonun çalışır durumda olması dikkat edilecek diğer hususlardır. Ayrıca bahçe, balkon ve teraslarda da elektrikli cihazlar için priz olmasını tavsiye ederiz.  Apartmanın ortak alanlarında yer alan aydınlatmalarda elektrik kesilmesi gibi normal dışı durumları destekleyecek sistemler, hareket sensörleri, olabiliyorsa jenaratör konfor ve güvenliğiniz için önemlidir.

Ayrıca binanın ve dairenizin ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi, kullanılan sıhhi tesisatlar ve yangın güvenliği gibi konuları da kontrol etmenizi öneririz.

Tabi eğer inşa haline bir konut alıyorsanız yukarıdaki önerilerimiz dışında bir de satıcının güvenilirliği, mali durumu, geçmişte sattığı konutlar, size taahhüt ettiği süre, maliyet ve kalite koşullarını sağlayıp sağlayamayacağı gibi konular söz konusu. Eğer inşa halinde bir konut satın alıyorsanız yukarıda saydığımız konular dışında bu konuları da dikkatle incelemenizi öneririz.
Devamını Oku...


Bebek Arabası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

14:49 No Comments

Bebek arabası bebekli ailelerin olmazsa olmazıdır. Peki bebek arabası alırken nelere dikkat etmek gerekir ? , Hangi özelliklerin bebek arabasında bulunması gerekir gelin bir göz atalım.

Bebek arabasının kullanımı ve rahatlığı çok önemlidir. Bebek arabasını kaldırımdan kolay indirebilmek yada freninin bulunması gibi özelliklerinin olması sizi daha rahat bir anne ve baba yapar. Gelin bebek arabası almadan önce neler hakkında bilgimiz olması lazım ona bir bakalım. Alacağınız bebek arabasında kesinlikle TS EN 1888 belgesinin olduğundan emin olun. Bebek arabasının lastiklerinin kolay döndüğünden emin olun , Bebeğin oturma bölgesinin bebek için konforlu olduğundan emin olun , Bebek arabasının güvenli olup olmadığından emin olun , Bebek arabasının garanti süresinin ve markasının servis durumunundan emin olun.
Devamını Oku...


İş stresini yenmek için 5 ipucu

14:48 No Comments

Kalp hastalıkları, depresyon, obezite gibi büyük risk taşıyan sağlık problemleri günlük stresle ne kadar çok buluşursa o kadar ciddi bir problem haline dönüşüyor. (Mayo Klinik)

Yeni yayınlanan ve 1800 kişinin katıldığı ComPsych anketine göre iş hayatında tükenmişlik sendromu yaşayanların % 63'ü tükenmişlik sendromunun asıl kaynağının stres olduğunu belirtiyor. Ayrıca katılımcıların üçte biri stres nedeniyle iş yerindeki verimliliklerinin günde bir saat veya daha fazlasını kaybettiklerini gösteriyor.

Stres verimliliği önemli bir ölçüde etkiliyor. Yorgunluk ve mental tükenme de konsantrasyon kaybına ve dolayısı ile daha yüksek hata oranına neden oluyor.


İşteki stresinizi azaltmak için ipuçları


İş stresini azaltmak için Dr. Fzt. Gamze Şenbursa'nın sunduğu 5 etkili ipucu sayesinde stresin ciddi bir sorun haline gelmeden engellenmesi mümkün.


  • Ailenizle kısa telefon görüşmeleri yapın! Yetişkin de olsanız anneniz ile yapacağınız kısa bir konuşma sizi iş stresinden uzaklaştırıp rahatlatabilir. Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan çalışmaya göre stresli bir görevi tamamladıktan sonra telefonda anneleri ile konuşan katılımcıların kortizol(stres hormonu) hormonunun düştüğü, oksitoksin seviyesinin ise yükseldiği görülmüştür.

  • Dedikodu yapın! Çalışma arkadaşlarınızın hareketleri sizi rahatsız ediyorsa deneyimlerinizi başka biriyle paylaşmanız yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri. Journal of Personality and Social Psychology'de yayınlanan çalışmaya göre bu davranışın stres seviyesini ve kalp hızını düşürdüğü gözlenmiştir.

  • Çikolata atıştırın! Journal of Proteome Research’de yayınlanan bir araştırmada katılımcılar 2 hafta süren deneyler boyunca hergün yarım parça siyah çikolata yemiş ve katılımcıların stres hormon seviyelerinin düştüğü ve stresin sebep olduğu metabolik etkilerin hafiflediği görülmüştür. Bu sebeple küçük bir parça ile kendinizi limitlemek şartıyla ve çok stresli zamanlar için masanızın çekmecesinde bir acil yardım paketi bulundurabilirsiniz.

  • Akşamları ve haftasonları maillerinizi okumayın! Kalifornia Üniversitesi'nde yapılan çalışma, iş maillerine biraz ara vermenin stresi azalttığı ve odaklanmayı arttırdığını göstermiştir.

  • Gülme arası verin! Kendinizi gergin hissettiğiniz zamanlarda kendinize biraz vakit ayırın. Mayo Klinik'e göre iyi bir kahkaha önce stres tepkisini alevlendiriyor ancak sonra sakinleştirip kan basıncı ve nabzı yükseltiyor. Sonuçta da sakinleşme hissi kişiyi tekrar şarj etmiş oluyor.
Devamını Oku...


Çocuklar icin guvenlik onlemleri

14:47 No Comments

Çocuklar için güvenlik önlemleri

Evde ufak bir çocuk varsa ne kadar dikkat ederseniz edin olası ev kazaları için tehlike oluşturabilecek genel güvenlik önlemlerini gözden kaçırmanız mümkün olabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal ev kazalarını önlemek için alınabilecek güvenlik önlemleri konusunda detaylı bilgiler verdi.


Ev içi güvenlik önemleri



  • Ağır ve kırılabilir nesneleri çocuğun yatağı ve arabasından uzak tutun

  • Masa veya raf yüksek de olsa buralarda kullanılan örtülerin üzerine ağır ve kırılabilir nesneleri koymayın

  • Çocuğun yatağı ve arabasını pencere ve avizelerden uzağa yerleştirin

  • Çocuğun ulaşma mesafesinde olan pencerelere parmaklık taktırın

  • Perdelerin uzun ve sarkan kısımlarının çocuk tarafından çekilmesini engellemek üzere önlem alın

  • Evde zayıf ışıklandırma olan alanları gözden geçirin, buralarda yeterli ışıklandırmanın olmasını sağlayın

  • Evdeki halı uçlarına dikkat edin, kalkmış olan halı uçları varsa sabitleyin

  • Evde duman dedektörleri ve muhakkak yangın söndürücü bulundurun

  • Küçük sert nesneler ve yiyecek parçalarını çocuklardan uzak tutun

  • Kırık ve kopuk gibi çocuğun yaralanmasına neden olabilecek bir parça olmaması için çocuğun oyuncaklarını kontrol edin ve oyuncak seçimini çocuğun yaşına uygun yapın

  • Çocuğun ulaşabileceği tüm elektrik prizlerinde koruma kapakları kullanın

  • Çocuğun ulaşma mesafesinde bulunan elektrik telleri ve kabloları için önlem alın, takılıp düşmeyi önlemek için ise mümkünse kabloları duvara sabitleyin

  • Tüm ilaç ve zehirli maddeleri ve hatta temizlik malzemelerini çocuğun ulaşamayacağı bir yerde veya kilitli tutun

  • Çocuğun ulaşabileceği tüm alçak dolaplara güvenlik kilidi takın

  • Çocuğun su dolu bir küvete/ leğene/ kovaya erişmesini engelleyici önlemler alın

  • Varsa akvaryum ve balık havuzlarını çocuğun kesinlikle ulaşamayacağı bir yere koyun

  • Ocak üzerindeki tencere ve tavaların kulplarını çocuğun erişemeyeceği tarafa çevirin

  • Yanık tehlikesine karşı çocuğun ulaşma mesafesinde kaynar-sıcak, yemekler- içecekler bulundurmayın, çocuk kucağınızdayken sıcak içecekler tüketmeyin


Teras ve balkonlarda güvenlik önlemleri



  • Teras ve balkonda korkuluklar çocuğun geçebileceği yatay veya düşey aralıklara sahipse bu korkulukların aralarını daraltacak şekilde değişiklikler yapın

  • Teras ve balkonda yere uzanan dış merdiven varsa merdivene geçmeyi engelleyen uygun bir kilitli kapı yaptırın


İlk yardım



  • Tüm önlemleri almış olduğunuzu düşünseniz dahi olası kazalar sonrasında en kısa zamanda müdahale edebilmek için suni solunum ve kalp masajını nasıl uygulayacağınızı öğrenin

  • Acil ilk yardım uygulamanız gerekmesi halinde kullanabileceğiniz bir ilk yardım seti bulundurun

  • İlk yardım eğitimi alın
Devamını Oku...


Trafik sorunu ve ruh sağlığı

14:46 No Comments

Son haftalarda başıma gelen olaylar, trafik ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili olumlu beklentilerimi  negatife döndürdü.
İş ve ev arasında mesai günlerinde E80 karayolunu yani TEM otoyolunu kullanıyorum. 

E80'nın başındaki E bildiğiniz üzere Europe yani Avrupa olup, otoyol olduğu için yeşil renkle gösteriliyor. E80 karayoluna E6 diyenler olmakla birlikte bu uydurulmuş bir isim, E5'ten sonra yapıldığı için halk arasında E6 olarak adlandırılmış. Margarin'e Sanayağ  yada kağıt mendile Selpak dedikleri gibi.. Bu arada TEM ingilizce olup Trans Euro Motorway demek, bu da Transit Avrupa Otoyolu demek oluyor.

Her neyse son günlerde başıma gelen ve dikkatimi çeken aksaklıklar;
  • Arkamda birdenbire beliren genelde çok genç ve/veya evrimini tamamlayamamış pisikopat mahluklar tarafından tampon mesafesinde zikzak yapılarak takip ve taciz edilme. Yıllardır araba kullanan birisi olmasam kazaya sebebiyet verilmesi kesin.
  • Zikzak yaparak ani sollamalar yapan hızlı öfkeli modelleri
  • Emniyet şeridini kullanmakta ısrar edenler
  • En sol şeridi kullanmak suretiyle seyreden Tır ve Kamyonlar
  • Cep telefonu ile konuşarak 80 Km süratle en sol şeridi kullananlar
Polisimiz otoyolda belirli aralıklarla durup, bu türden hatalı sürücülere ceza düzenlemeye çalışıyor ama ne çare.. Kanımca otoyol boyunca emniyet şeridinin trafik cezalarını düzenlemek üzere polis moboları ile doldurulması iyi olur. Sanıyorum ancak o zaman düzenli bir şekilde cezalar tanzim edilebilir. Poliste soğukta rüzgarda yol kenarlarında kalmaktan kurtulur.

E80 otoyolu ile ilgili daha geniş bilgi; http://tr.wikipedia.org/wiki/Avrupa_E-yolu_E80 adresinden alıntıdır.

Avrupa E-yolu E80 batı-doğu referanslı 5600 km (3500 mil) uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir. E80 - 5600 km (3500 mil): Lizbon - Valladolid - San Sebastian - Toulouse - Nice - Genova - Roma - Pescara Dubrovnik - Podgorica - Priştine - Niş - Sofya - Filibe - İstanbul - İzmit - Gerede - Amasya - Erzurum - Gürbulak - İran
Devamını Oku...


internetten otomobil alirken nelere dikkat edilmeli

14:44 No Comments

Otomobilin motorundan, kaportasından, döşemesine kadar her yerini dikkatlice inceleyiniz. Ve mümkünse araca bakmaya giderken yanınızda bir de usta götürünüz.
Özellikle  küçük şehirlerin dışında, büyük şehirlerden araç alacakken, çalıntı olup olmadığını anlamak için, motor ve şase numaralarını, ruhsata işli olan motor ve şase numaraları ile karşılaştırınız. Bu konuya çok dikkat etmelisiniz, ödediğiniz para boşuna gideceği gibi aynı zamanda aracı sizin çalmadığınızı ispatlamanızda gerekecektir.
Otomobil sahibinden, her ne kadar yeni uygulamalar ile zorunlu hale gelmiş olsada, ruhsatı üzerinize kayıt ettirtmemek gibi bir durum söz konusu olursa anlaşmaya çalışınız. Eğer anlaşma sağlanamıyorsa başka bir araç ile ilgileniniz.
Karabük ilan sayfasında ücretsiz ve sınırsız şekilde, araç ilanı verebileceğinizi de aklınızdan çıkartmayınız.
Ayrıca son zamanlarda rent a car şirketlerinden kiralanan araçlarda satılmaya çalışılmaktadır. Mağdur olmamanız için kesinlikle aracı incelemeden kaparo vermeyiniz.

Araç sahibi olmak isteyenler için

Her zaman arabaya bakmaya gündüz gidiniz.
Yağmursuz bir havayı tercih etmenizde sizin için avantaj olacaktır.
Satıcıya araç hakkında sorular sormaktan çekinmeyiniz.
Aracı kontrol ve inceleme için yeterli zaman ayırın ve zaman isteyiniz acele ile hareket etmeyiniz.
Deneme sürüşünüzü ise 20-50 kmlik bir hızla duvar boyunca yapınız. Çünkü duvar arasında yaptığınız sürüş yankılanan ses sayesinde alışılmış sesler dışındaki sesleri duymanıza yardımcı olacaktır.
Satıcı ile randevulaştığınız zamandan 10 dk önce gidiniz.
Devamını Oku...


Genç Gösteren Saç Modelleri

14:43 No Comments

Yaş ilerledikçe daha genç gösteren taktikler uygulamak isteriz. Bunlar arasında en önemli olanı da saç kesimleridir. Saçlarımızda yapacağımız ufak değişiklikler bizi olduğumuzdan daha genç ya da yaşlı gösterebilir. Genç gösteren saç modelleri neler diye merak ediyorsanız albümümüze göz atmanızı öneririz. Özellikle küt kesimler sizi olduğunuzdan daha genç gösterecektir.

Devamını Oku...